Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (Herpes Virus Hominis). Υπάρχουν 2 τύποι ιού έρπητα. Ο τύπος I που είναι πιο συχνός στα χείλη του στόματος και ο τύπος II που είναι πιο συχνός στα γεννητικά όργανα. Αν και ο τύπος 2 είναι το πιο συχνό αίτιο για τον γεννητικό έρπη τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και τα περιστατικά από τύπο 1, πιθανών λόγω των αλλαγών στις σεξουαλικές συνήθεις.
Μετάδοση: Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται κυρίως με την άμεση σεξουαλική επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα και έχει χρόνο επώασης 2-5 μέρες. Η νόσος είναι μεταδοτική όλη αυτήν την περίοδο. Μετά την εξαφάνιση των ελκών παύει να είναι μεταδοτική.
Συμπτώματα: Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με κνησμό (φαγούρα) στα γεννητικά όργανα που ακολουθείται από ερυθρότητα, μικρές φυσαλίδες που σπάνε σε 24 ώρες σχηματίζοντας επώδυνα έλκη που επουλώνονται χωρίς να αφήνουν ουλές μετά από 3-20 μέρες. Οι τοπικοί λεμφαδένες είναι διογκωμένοι και συχνά επώδυνοι.
Υποτροπές του γεννητικού έρπητα εμφανίζονται σε ποσοστό 70-80% των ασθενών μέσα στο πρώτο χρόνο. Στις περιπτώσεις υποτροπών, τα συμπτώματα διαρκούν 5-10 ημέρες και είναι συνήθως πιο ήπια. Σε έγκυες γυναίκες που έχουν έρπητα γεννητικών οργάνων λαμβάνονται ειδικά μέτρα την ώρα του τοκετού ώστε να μη μολυνθεί το νεογέννητο από τον ιό (νεογνικός έρπης).
Διάγνωση: Τίθεται πάντα από τον ιατρό.
Θεραπεία: Περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (αντιϊκά) για την μόλυνση και τις υπότροπες.
Πρόληψη: Ζευγάρια που θέλουν να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης όταν ο ένας είναι μολυσμένος πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό, καθώς και να αποφεύγουν κάθε σεξουαλική επαφή κατά την περίοδο της έξαρσης.